Născut la 18 Ianuarie 1996 în București, România, sunt un dezvoltator de aplicații software, designer web și creative director în cadrul companiei SenDesign, pe care am fondat-o. Mă ocup cu dezvoltarea digitală a companiilor care doresc să se extindă în mediul online. De la branding și primul pas în piață, prin website, la management-ul reputației și dezvoltarea digitală prin inovație oferită către client.
Sunt un promotor al marketing-ului bazat pe alte valori decât cele bombardarea prin reclame, jonglarea de cifre și crearea unei nevoie false. Adică, altfel decât are loc acum. Încurajez unicitatea și metodele de promovare ce aduc un beneficiu clientului doar prin simpla expunere la reclamă. Susțin un efort de educare gratuit prin publicarea de articole pentru publicul antreprenor neinițiat, pe blog-ul SenDesign, și pe grupul de Facebook Comunitatea SenDesign. În 2020 am publicat cartea Ghidul Afacerii în Mediul Online, în 2021 am publicat Web Design de Succes iar în 2022 am publicat WordPress Design pentru Începători.
Înainte de Digital
Am avut mai multe activități înainte de a-mi descoperii pasiunea digitală. Prima a fost patinajul viteză, sport dificil de realizat în România. În 2005, la vârsta de 9 ani am luat locul 3 la maratonul de patinaj viteză din București, locul 1 la maratonul de patinaj viteză din Constanța și locul 2 la concursul de patinaj viteză din Târgul Jiu. Întrucât nu avem piste în România, cantonamentele aveau loc în afara țării, respectiv Germania. În București antrenamentele aveau loc la 7 dimineața în herăstrău. M-am oprit după aproape 2 ani întrucât costurile erau ridicate și pentru că nu rezonam cu modul de încurajare al antrenorului.
În perioada 2008 – 2010 am făcut parte din trupa de muzică Menestreli și Minnesingeri unde am participat la festivalul de la Sulina (2009), în schimburi de experiență în Elveția și în alte festivaluri. Trupa s-a destrămat încet, iar interesul meu a scăzut odată cu începerea liceului.
Startul Digital
Am avut de foarte mic o pasiune pentru calculatoare, ce a fost mascată în spatele unei pasiuni pentru jocurile video și ficțiune. La vârsta de 12 ani am creat primul website ca studiu personal. Pentru că mi se părea „mișto” să ai un website al tău. Să exiști într-o zonă a internetului. Scopul existenței era centrat în jurul gaming-ului. Experimentam cu sisteme de construcție gratuite precum uCoz și Wix care exisă și astăzi. De unde și reticența de a le recomanda ca sisteme valide. Întrucât nu aveam un scop clar pentru website, gaming-ul fiind doar iluzoriu (fapt ce îl pot admite în retrospectivă) nu am dus nici un website până la capăt, dar am început foarte multe din plăcerea de a le construii.
La vârsta de 15 ani, am administrat primul meu website, moment în care mi-am început și cariera ca și Web Designer. Era website-ul unei firme la care lucra mama mea, Derma Gen Cosmetic. Era nevoie de modificări text și imagine pe un website realizat în Joomla. Am luat proiectul fără să știu nimic iar termenul era limită. Nu mai lucrasem în această platformă și nici nu știam de unde să apuc problema. După 3 zile am reușit să încarc materialele și am descoperit cum trebuie să mânuiesc Joomla astfel încât să îmi fac treaba. De atunci „Nu știu” și „Nici o idee” au devenit laitmotive în cariera ce tocmai o începusem.
Din joacă, o carieră
În 2013 mi-am început activitatea ca web designer profesionist tot în urma unui experiment. Voiam să încep un blog de gaming, în care să scriu recenzii jocurilor. Se numea The Gamers Concept. Îl începusem pe WordPress.com. Un prieten de al meu la momentul respectiv, auzind de inițiativa mea s-a oferit să îmi facă rost de un server și un domeniu ca să mă pot extinde fără restricții. WordPress.com este o unealtă de blog găzduită pe un server privat. Nu am putut să migrez website-ul de la ei pe serverul personal, așa că am reconstruit întreg blog-ul, dar tot în tehnologie WordPress.
Așa am învățat cum se construiește un website, cum se personalizează o temă, cum se folosește WordPress, cum se scrie un articol și o groază de particularități al platformei. Deja scrisesem foarte mult și investisem timp în acest blog. Moment în care am rămas fără el. Prietenul care îmi asigura resursele, nu era și proprietarul acestora, ci un alt prieten de al lui. Acest prieten de al prietenului meu, se supărase pe mine în urma unui comentariu în care mă plângeam de viteza de încărcare. Moment în care mi-a tăiat accesul a server. Am pierdut tot și nu am știut să mai recuperez nimic. Domeniul acum valorează peste 1000$. Am pornit alt website, The Gamers Saints, dar nu am mai putut recrea tot conținutul pierdut.
În baza acestor experiențe am început să iau proiecte de Web Design din postura de liber profesionist. Mi-am făcut publicitate prin viu grai și prin fostul Mercador actualul OLX. În paralel (perioada 2013 – 2018), în pauza dintre proiecte, am început să creez colecții de jocuri piratate, împachetate într-un meniu colorat cu muzică, imagini și tot tacâmul, pe care le-am distribuit pe website-urile de torente. Nu voi intra în amănunte aici, ci voi dedica un articol pe blog. Până la final am lansat 8 colecții distincte fiecare cu minim 2 serii de îmbunătățiri. Aveam jocuri rare, care nu existau nicăieri scoase din cotloane absurde ale internetului. Erau jocuri vechi care nu mai rulau pe sisteme moderne, pe care le-am modificat să funcționeze. Fie urmărind tutoriale pe internet dar majoritar prin intuiție și explorare. Le-am promovat pe website-ul The Gamers Saints, ce era în pauză din cauza pierderii conținutului. Prin crearea acestor pachete am învățat cum să creez programe de Windows, cum să folosesc Photoshop-ul și cum să livrez un produs, ce mi-a mărit portofoliu și mi-am început activitatea și pe Fiverr unde am avut mare succes.
În paralel cu o parte cele de mai sus, m-am apucat de reparat calculatoare pentru care aveam o pasiune. Când eram mic aveam prostul obicei (bunul în retrospectivă) de a explora fiecare fișier din Windows și de a-l personaliza complet. Instalam tot felul de programe și ștergeam o groază de fișiere de sistem. Astfel îl stricam și trebuia să îl repar… pe ascus ca să maschez buba. Antivirusul de pe atunci era o apă de ploaie, așa că am învățat mult despre Windows și cum funcționează, cum se strică și cum se repară. Când am început să îmi construiesc propriile sisteme desktop, am întâmpinat foarte multe probleme hardware pe care a trebuit să le studiez și remediez. Pentru că știam toate acestea, am decis că pot să o fac și contra cost, deci să profesez pe un al 3-lea plan.
Totul a pornit din joacă, curiozitate și o mare plictiseală.
Etichetat ca eșec în IT
Startul carierei mele a avut loc în timpul liceului. În clasa a 9-a (2011 – 2012) am intrat la matematică-informatică într-un liceu bine cotat dar prost în realitate, unde am fost descris ca inapt pentru profilul real și cu recomandări strașnice de a fi mutat. Profesorul de informatică a decis că nu sunt pe calea mea și m-a lăsat corigent, pe semestrul II deși nivelul la care preda materia era execrabil. În același an am urmat cursurile ECDL Core și am promovat toate (7 la acel moment) examenele cu punctaj peste 90%. Eram cel mai tânăr din sala de examen.
Am schimbat liceul în clasa a 10-a, păstrând profilul matematică – informatică. Pierzând materia de Informatică din clasa a 9-a, am rămas iar corigent, pe semestrul I de data aceasta. Am făcut meditații iar din clasa a 11-a am avut media 10. M-am înscris la toate cursurile pe care le-am avut disponibile în cadrul liceului și am acumulat multe diplome printre care: ECDL Web Editing, Cisco Networking Academy IT Essentials, English Database Design and Programming with SQL și English Java Fundamentals ambele de la Oracle.
Tot în timpul liceului am realizat prima mea aplicație Android. În 2014, la vârsta de 18 ani am lansat pentru firma Dextro Energy România o aplicație ce conținea programe de antrenament pentru culturism și ciclism cu instrucțiuni de utilizare a produselor Dextro Energy și o aplicație catalog pentru Windows.
În 2015, am început pregătirea ca administrator de sistem, urmând două cursuri de perfecționare în cadrul firmei Class IT. În același an a absolvit liceul teoretic Nicolaie Iorga din București, am luat atestatul de competențe și am fost admis la facultatea de Informatică a Universității Titu Maiorescu din București.
SenDesign!
În baza cunoștințelor acumulate de la vârsta de 12 ani, am creat brand-ul SenDesign. Pentru o foarte scurtă perioadă de timp am lucrat ca Controlor Calitate în cadrul firmei Ubisoft pentru proiectul Watch Dogs 2. În perioada 2015 – 2018 a colaborat pe partea de editare fotografică cu studioul Tiny Smiles, prelucrând peste 6000 de poze de Crăciun cu bebeluși și familiile acestora.
În 2017, SenDesign prinde rădăcini internaționale deschizând o sucursală în Perth, Australia fiind implicat atât în dezvoltare software cât și în design web. Tot în 2017 pătrund în piața Statelor Unite al Americii unde livrez aplicații mobile, aplicații Windows și website-uri. Aici am construit infrastructura digitală pentru un parc de distracții în interiorul unui mall. Proiect pe care l-am luat fără să am idee cum se face.
În cadrul Universității Titu Maiorescu am luat parte la numeroase proiecte de dezvoltare, o parte internaționale. În 2016 dau naștere modulului Universitas, prima aplicație din România destinată comunicării dintre student și profesor în mediul educațional universitar. În 2020, după o perioadă de dezvoltare de 4 ani, lansez website-ul utm.ro al Universității Titu Maiorescu. La finalul anului 2020, în cadrul UTM încep să implementez tehnologia din spatele modulului Universitas.
Am absolvit Facultatea de Informatică a Universității Titu Maiorescu din București în anul 2018. Îmi fac debutul ca scriitor publicând numeroase ghiduri pe blog-ul SenDesign. La finalul anului lansez gratuit aplicația educațională DRPCIV Chestionare Auto pe platforma Android cu un succes de peste 15000 de descărcări la doar 10 luni de la lansare.
La 1 Octombrie 2019, am fost invitat ca absolvent de onoare al Facultății de Informatică din cadrul Universității Titu Maiorescu din București, la deschiderea noului an universitar. Tot în această perioadă asamblez și rescriu ghidurile publicate pe blog-ul SenDesign, într-un singur volum intitulat Ghidul Afacerii în Mediul Online. Edițiile I și II au fost lansate în 2020.
În Aprilie 2021, cartea de debut este tradusă în limba engleză pentru publicul internațional sub titlul The Online Business Guide. În luna Noiembrie a aceluiași an lansez cartea Web Design de Succes. Păstrând ritmul lansărilor, în Aprilie 2022 lansez cartea WordPress Design. Carte în care detaliez pas cu pas, prin instrucțiuni clare și imagini, crearea unui website în platforma WordPress.
În prezent
În prezent activez în cadrul firmei SenDesign ca dezvoltator Software și Creative Director. Scriu materiale de marketing și dezvoltate digitală pe blog-ul SenDesign, pe Comunitatea SenDesign de pe Facebook și în alte titluri ce urmează să fie publicate.