Lansez o nouă carte de Web Design pentru începători și avansați. La aproape un an de la lansarea cărții Ghidul Afacerii în Mediul Online public noul titlu destinat exclusiv Web Designer-ilor.
Am pornit scrierea acestei cărții Web Design în primăvara 2020 înainte de a publica Ghidul Afacerii în Mediul Online. A fost pusă pe pauză din cauza problemelor pe care le-am întâmpinat cu prima carte, și am reluat-o în primăvara 2021.
Am fost puternic motivat să o scriu de faptul că în acea perioadă m-am lovit de un număr foarte mare de website-uri construite sub orice critică. Am realizat că nu există nici un barem și nici un ghidaj pentru felul în care trebuie să arate și să se comporte un website. Există numeroase cărți și tutoriale de web design pentru începători în care te învață codurile HTML, CSS, JS. Dar în nici una nu te învață cum trebuie să faci ca un website să arate și să se comporte bine. Nu abordează filozofia din spatele acestuia, personalitatea, combinarea culorilor, practici bune, amplasarea de imagini, etc. Noțiuni pe care, în lipsa oricărui material de studiu, le poți aprofunda doar prin practică pe termen lung.
În paralel există foarte multe companii care practică web design la nivel pur comercial. Le scot pe bandă rulantă după un template fără să aibă un sens, sau fără ca măcar să funcționeze complet. În 2021, putem vedea numeroase website-uri guvernamentale sau magazine online care nu au nici o noimă. De pe telefon sunt imposibil de utilizat, chiar și atunci când te prinzi ce trebuie să apeși. Astfel am început să o scriu ca o critică adusă acestei mentalității de creare pe bandă rulantă și care să aducă o schimbare în piață. Pentru că în 2021, nu mai este acceptabil să nu ai un website cu care vizitatorul să poată interacționa modern. Fără a se mai deplasa fizic în locația ta!
Scopul ei este o critică adusă la superficialitatea din piață. La felul în care văd atât companiile cât și clienții un website. Este, de asemenea, de a aduce noțiuni pe care eu le-am intuit prin multă practică, mai aproape de orice începător. Da, sunt multe articole pe internet care vorbesc despre Optimizarea SEO, dar câți vorbesc despre ce face un website să fie impactant? Sau despre cum să construiești un traseu de navigare bun?
Nu este o carte destinată exclusiv începătorilor. Pentru că am observat oameni cu vechime care nu cunosc sau neglijează tehnici importante. Este pentru oricine dorește să aprofundeze subiectul. Am construit-o ca o foarte bună pistă de lansare. Pe lângă subiectele menționate mai sus, am explicat domeniile web, tipurile de găzduire prezente în piață, monetizarea website-ului, WordPress, Google Analytics, GDPR și sfaturi pentru începători. Alături de capitole consacrate precum optimizarea vitezei, seo, optimizarea pentru mobile sau securitatea. Mult mai mult decât în Ghidul Afacerii în Mediul Online sau pe blog.
După blog-ul SenDesign, Comunitatea SenDesign și cele două cărți, pasul următor evident este cursul de Web Design pentru Începători. Am decis să țin acest curs pentru a lansa serii noi de web designeri care au viziuni noi. Al căror scop unic nu mai este publicarea pe bandă rulantă a website-urilor ci crearea unui mediu online accesibil, inteligent și în primul rând util. Pentru că asta este ceva de lipsește din internet: Scopul. Nimeni nu își mai pune problema care este scopul unui website, ci cât de profitabil poate fi.
Deși mediul online există de peste 20 de ani în lume, schimbarea constantă nu a permis și perfecționarea acestuia. Cu cât apar elemente noi în metodologia de dezvoltare, precum ecranele late, dispozitivele mobile și noi reguli ale motoarelor de căutare, cu atât mai mult dezvoltatorii web neglijează calitatea experienței utilizatorului. Avem navigare perfectă și un design plăcut pe dispozitivele mobile dar o interfață seacă pe dispozitivele desktop. Avem vizibilitate în Google dar textul este scris robotic, fără valoare și nu ajută nimănui.
Internetul este un loc rece și „corect”. Într-un astfel de mediu, eu aduc mai mult decât o carte de web design pentru începători. Aduc o opinie! Ceea ce este atât o noutate în scrierile despre web design cât o raritate pe internet. Suntem prea constrânși de a fi corecți și imparțiali. Ne depersonalizăm pentru a părea neutrii și a nu supăra pe cineva. Asta se reflectă în tot ce facem. Website-urile devin reci, formale și axate pe a vinde. Lipsește căldura artei. Arta, care este de fapt o opinie a unui artist. De aceea am scris pe spatele cărții „Web Design-ul este arta care însuflețește mediul online. Într-o lume puternic digitalizată este nevoie de căldura artei pentru a conecta oamenii.”.
Prin faptul că îmi exprim, prin exemple, opinia la felul în care sunt realizate website-urile și punctul de vedere cu privire la cum ar trebuii acestea să fie, sper să influențez cititorul la propriile idei și opinii. Pentru că vreau să văd un mediu online în care se pune problema unicității. În care nu vom mai vedea același template implementat cu mici diferențe de brand în numeroase website-uri. Este scump? Poate da poate nu. Este profitabil? Cu siguranță. De aceea companiile mari investesc sume colosale în a evidenția diferențele între ei și concurență. De aceea fiecare model de iPhone arată la fel în fiecare an. Pentru că personalitatea contează cel mai mult într-o piață supra-saturată. Este capitolul din carte de care sunt cel mai mândru.
Web Design-ul este ceea mai accesibilă formă de artă modernă. Și este timpul să o tratăm ca atare.
Te poți înscrie la cursul de web design pentru începători pe website-ul SenDesign.