Deși România este una din cele mai mari producătoare de it-iști și programatori, literatura de specialitate a dispărut aproape în totalitate. În urma acesteia au rămas o serie de vlog-ulețe mini-tech puternic polarizate.
În anii 90 apăruseră în România o groază de reviste tech și gaming care foarte repede au evoluat în adevărate publicații de specialitate. Printre cele mai bine realizate și cele mai longevive se numără XtremPC, PC Magazine, Chip, PC-Practic și Level (gaming). Au mai existat și altele care au apus încet în decursul a 10 ani. În 2010 am rămas doar cu Chip, PC-Practic și Level pe toată piața românească iar în 2013 au dispărut și acestea.
Au mai existat încercări de întoarcere pe piață. Revista Chip acuma este tradusă din germană și publicată ocazional, dar diferența de calitate este palpabilă. Atât ca și conținut cât și traducere. Revista Level s-a renăscut în Nivelul2 o perioadă de timp. Fapt ce m-a bucurat foarte tare pentru că eram un mare fan. Chiar am ieșit cu redactorul șef (Kimo) la o bere în Brașov. După 7 numere s-a scontat cu o mare țeapă pentru abonați. Nu au mai livrat revistele, au încetat publicarea și au refuzat returnarea banilor. Printre păgubiți mă aflu și eu, Kimo nu m-a cruțat nici pe mine, deși eram un aprig susținător. Au reușit să se certe cu toată comunitatea pe modelul prostului fudul și proiectul a luat sfârșit.
Întregul efort jurnalistic s-a mutat digital. Unii au website-uri, alții au canale pe YouTube. Deși trecerea reprezintă evoluția naturală a lucrurilor, nivelul calitativ a scăzut drastic. Există câteva website-uri care publică regulat recenzii și știri de calitate, precum Lab501, Zona IT (cu hibe) și Mobilissimo. Și există câteva canale de YouTube unde se publică conținut adaptat generațiilor actuale, dar suferind de o mare boală a jurnalismului actual, polaritatea.
Zona IT este cel mai bun exemplu, deși calitatea video-urlilor și a recenziilor este foarte bună, nivelul de profesionalism fluctuează. Poți în orice moment să observi afinitatea politică, religioasă, filozofică și așa mai departe. Odată la câteva video-uri, în pandemie mult mai frecvent, apare unul excesiv de polarizat în care își exprimă opinia cu privire la… orice, fără vreo legătură tech, dând de pământ cu cine nu e de acord. O epopee întreagă în jurul vaccinului, a mersului la vot și al altor mizerii extrem de prost informate, ce nu au ce căuta într-un canal tech. Nu ești de acord? Te deranjează exprimarea opiniei corecte? Ești un taliban tech și ești îndrumat să nu te mai uiți. Că doar cine te pune?
Își scindează prea mult comunitatea și pune etichete celor care se obosesc să comenteze contra. Am încercat și eu și alți prieteni de ai mei să schimbăm cumva direcția, că nu își au sens inserțiile politice, ce domină jurnalismul tech la nivel internațional. Că opinia lor nu trebuie îndesată pe gâtul oricărei persoane deschide video-ul pentru review-ul din titlu. Și spun asta pentru că o mare parte din aceste comentarii sunt inserții în material și nu video-uri independente. Răspunsul a fost un intro de 5 minute în care de declară dezamăgit și în care ne îndrumă să nu ne mai uităm dacă nu ne place.
Simptomul este unul general. Chiar și acolo unde există potențial, se urmează trendul american de opinie corectă și forțată. Trump nu este ok și trebuie să o știe toată lumea. Ce contează că ești în România? Și nu este o problemă locală. În state este la fel. PCGamer și PCWorld au făcut numeroase atacuri politice publice în 2020. Rămân să crească mult iubitul algoritm doar cei tineri care nu au cunoscut alt fel de jurnalism și a căror percepție asupra recenziilor tech este mutilată. Pentru restul, spicuim ce putem din afară. Lipsa necesității de a vinde un produs ce a survenit din dispariția print-ului, nu îi mai forțează de a păstra un nivel calitativ. Trebuie doar să arunce materiale pe net și să facă view-uri. Bun rău, view-uri să fie.
De ce este polaritatea o problemă? Mai ales că soluția este … să nu te uiți sau să treci peste secțiunea cu pricina? Într-o epoca a dezinteresului și indiferenței nu ar fi o problemă. Dar un jurnalist, în baza cărui material faci o achiziție, trebuie să fie obiectiv și fără afinități. Altfel, este doar un vlogger, situație către care se tinde. Din fericire, recenziile video încă sunt ok, momentan iar website-ul se ține bine. În cazul singurei publicații de print din România, revista Chip tradusă, au incidente pe pagina de Facebook în care ironizează postări ale persoanelor private referitoare la evenimente politice…
Nu a dispărut de tot dar s-a împuținat foarte mult. Am rămas majoritar cu manuale pentru diferite limbaje, marea majoritate extrem de vechi. Sunt bune pentru a-ți fixa bazele dar lipsesc cele care abordează cazurile clare. Voi explica imediat la ce mă refer. Editura care publica revista Chip (varianta originală, nu traducerile actuale), scotea frecvent cărți de natură tehnică. A scos foarte multe legate de dezvoltarea web prin limbajele sale. Acolo nu erau doar bazele așa cum se fac ele în facultate, ci erau adevărate cazuri de utilizare avansată. Ți se explica ce să nu faci, greșeli frecvente, oferea secvențe de cod pentru funcții avansate, și cel mai important, erau actualizate și adresau tehnologia de la momentul scrierii. Erau punctuale, iar citindu-le puteai utiliza informația în crearea unui produs final. Fapt ce acum nu prea mai are loc.
Un astfel de material este valabil maxim 2 ani de la data scrierii (nu a publicării). Da, poți să înveți Java dintr-o carte veche de 10 ani, dar nu poți învăța cum să faci o aplicație Android. Pentru asta ai nevoie de ceva mult mai recent. Tehnologia evoluează și în afara cazului în care predai bazele (care nici acestea nu rămân 100% valabile), ca și autor trebuie să revii asupra materialului publicat. De aceea avem manuale de începători dar nu avem publicații practice actuale.
Așa cum am spus și în articolul anterior, am vrut să citesc o carte despre promovarea unei afacerii online și am sfârșit prin a scrie una. Nu mai spun că legat de felul în care trebuie să se comporte și să arate un website nu există nimic. Cu greu am găsit câteva mai vechi pe Amazon. Mare mi-a fost plăcerea când am aflat de cartea eCommerce no Bull$#!t de Cosmin Dărăban, pentru că înseamnă că s-a mai gândit cineva la asta. Cineva mai scrie pe subiectul acesta. El a fost mai rapid decât mine, publicând cartea pe când eu încă trăiam cu impresia că am nevoie de o editură. Voi revenii cu o recenzie în curând.
La nivel de știri și review-uri hardware, website-ul Lab501 rămâne cel mai bun. Apoi Zona IT chiar și video dacă te țin nervii, Dan este carismatic atunci când nu o face de oaie original, și Mobilissimo. MaximumPC, PCWorld și PCPro din cele străine. În segmentul gaming-ului, Nivelul2 încă mai există dar foarte subțire, mai mult la nivel de podcast-uri pe YouTube ce nu au nimic din spiritul original.
Ca și publicație de specialitate românească, adică programare, web design, branding, marketing digital, în afara unor publicații rare, nu există nimic. Foarte puțin și sumar la nivel de blog-uri, podcast-uri sau orice echivalent digital. În afară lucrurile stau mai bine, există cărți foarte interesante pentru mai toate domenile de mai sus. Blog-uri și podcast-uri cât cuprinde.
Dar la noi, când vor reveni toate acestea? Dacă ar există, tu le-ai utiliza?